beelden tijdlijn camera

De ranking van video’s verandert op Facebook

Wat betekent dit voor jou?

Facebook heeft aanpassingen gedaan in het algoritme met betrekking tot video’s. Onlangs heeft Facebook namelijk aangekondigd dat langere video’s worden beloond door Facebook met meer bereik. Of zoals Facebook zelf zegt:
We will add more weight in ranking to videos that keep people engaged, especially on videos that are at least three minutes long.
Wat de reden is van deze aanpassing en wat dit voor jou betekent deel ik graag met je.

Facebook voert natuurlijk niet zomaar een wijziging in het algoritme door. Met deze aanpassing wil Facebook er voor zorgen dat de gebruikers van Facebook meer waardevolle video’s te zien krijgen, zodat we langer op hun platformen blijven (en zij meer geld kunnen verdienen) én dat videomakers de kans krijgen om meer mensen te bereiken met hun video-content.

Hoe ziet deze wijziging in het algoritme er precies uit?

Facebook bepaalt op basis van een aantal factoren, oftewel het algoritme, de ranking van een video. Deze factoren die invloed hebben op de ranking gaat Facebook wijzigingen.

Concreet betekent dit dat Facebook een video gaat ranken op basis van de volgende factoren:

1. Loyaliteit en intentie

Video’s waar gebruikers vaker (dus meer dan een keer) naar kijken of waar gebruikers specifiek naar zoeken worden beloond.

2. De duur van de video

Facebook heeft al eerder aangegeven dat zij het belangrijk vinden dat video’s de aandacht van de gebruiker minimaal een minuut kunnen vasthouden. Aanvullend daarop kondigt Facebook nu aan dat Facebook meer gewicht toevoegt aan video’s die mensen betrokken houden, met name voor video’s die minimaal drie minuten duren.

Facebook kijkt dus niet enkel meer naar de lengte van de video, maar ook naar hoe lang een video de aandacht van de gebruiker vast houdt.

Onderzoek toont aan dat video’s die gemiddeld tussen de drie en vier minuten het beste presteren als het om interactie gaat.

3. De originaliteit van de video

Facebook legt sterkere limieten op niet-oorspronkelijke inhoud, inclusief inhoud die opnieuw is gebruikt met weinig toegevoegde waarde en geeft originele content gaat waarderen.

Originele en ‘verse’ video’s wordt dus steeds belangrijker. Pagina’s die alleen video’s delen – en nooit zelf video’s maken – worden door Facebook aangepakt. Het bereik van die video’s gaat zakken.

Wat betekenen deze ontwikkelingen voor de toekomst?

Deze ontwikkelingen lijken op een poging om de reputatie van Facebook als videoplatform te versterken. Ook gaat Facebook gaat qua video-ranking steeds meer lijken op YouTube. Why? Facebook heeft te kampen met een tekort aan advertentieposities. De mogelijkheid om, net zoals op YouTube, ook advertenties te vertonen binnen video’s zorgt voor meer advertentieposities en dus meer inkomsten voor Facebook.

Alleen kan Facebook niet zomaar de mogelijkheid toevoegen om binnen video’s te adverteren. Het tonen van een advertentie in een video kan pas video langer dan drie minuten is. Vandaar dat Facebook nu start met het stimuleren van langere video’s op Facebook. Grote kans dat we in de toekomst op Facebook dus langere video’s zien met meer advertentie-onderbrekingen.

En wat betekent dit voor jou?

Moet je nu als een gek video’s van minimaal drie minuten gaan maken? Nee, het is goed dat je weet dat deze veranderingen eraan komen en welke impact ze hebben op de prestaties van jouw video’s. Wanneer je nieuwe video’s gaat maken en publiceren is het goed om het volgende in je achterhoofd te houden:

  • Dat kwalitatief langere video’s van minimaal 3 minuten voorrang in de tijdlijn krijgen en dus meer mensen bereiken betekent nog niet dat een video van 1,5 minuut minder effect heeft. Uiteindelijk is de INHOUD van de video de sleutel tot je succes.
  • Open je video altijd met een statement of trigger. Zo kun je direct de aandacht van jouw doelgroep trekken. We hebben de aandachtsspanne van een goudvis dus je MOET direct de aandacht trekken. Of het nu een korte video is of niet.
  • Maak alleen lange video’s als je ook daadwerkelijk een meer uitgebreide boodschap wil delen met jouw doelgroep en je een toffe video voor je doelgroep kunt maken. Ook bij lange video’s moet je er voor zorgen dat de inhoud relevant en interessant is, anders haakt je doelgroep vroegtijdig af.
  • Plaats je video’s op vaste momenten online. Zo weet jouw doelgroep wanneer zij nieuwe content kunnen verwachten.
  • Zorg regelmatig voor nieuwe video’s. Je kunt materiaal hergebruiken, maar zorg ook regelmatig voor nieuwe ‘verse’ content. Dit zorgt ervoor dat mensen betrokken blijven bij jou en je brand en je daadwerkelijke een connectie opbouwt.
  • De video’s die je deelt van anderen bereiken minder mensen dan video’s van jezelf.
  • Wil je het gedoe rondom het algoritme omzeilen? Ondersteun je video’s met social advertenties. Jij kunt gewoon jouw doelgroep bereiken met de boodschap die jij wilt. Stuur ons een berichtje als je wilt dat wij dit voor je doen.
  • Zet in op Facebook live video’s. Denk aan het geven van live masterclasses, trainingen, Q&A’s etc. Hiermee zorg je voor veel betrokkenheid EN voor een langere kijktijd.

21 SLIMME MANIEREN

OM JE MAILINGLIJST SNEL TE LATEN GROEIEN

Gerelateerde berichten