blog co-ouder

Hoe ik als co-ouder mijn business run

Mijn ondernemers avontuur gaat net zoals bij de meeste ondernemers niet zonder slag of stoot. In mijn privéleven heb ik het nodige voor mijn kiezen gehad. Een deel ervan lees je hieronder. Dit vroeg en vraagt nog iedere dag om krachtige keuzes te maken. En om structuur in mijn leven.

Ik wil je met dit artikel inspiratie en perspectief geven. Wat er ook op je af komt, spelregels met jezelf en structuur geven je houvast en vrijheid. En ik weet dat voelt misschien heel tegendraads omdat regels klinken als “moeten”. Maar ik weet inmiddels uit ervaringen dat die regels met jezelf en ritme je juist je verlangde vrijheid geven.

In dit artikel deel ik 5 keuzes die ik heb gemaakt om mijn business en leven als co-ouder zo prettig mogelijk in te richten.

Geen baan meer

Mijn ondernemers avontuur begon toen mijn zoontje 3 weken oud was. De start-up waar ik destijds werkte hield op te bestaan.

Daar zat ik dan..

net mamma, mijn wereld totaal op zijn kop

En geen baan meer.

Ik heb hier mij overigens niet enorm druk om gemaakt.

Ik had tenslotte net de grootste aardverschuiving in mijn leven meegemaakt ❤️.

Dat maakt je heel primair. Ik wist gewoon dat het wel goed zou komen.

En dacht al heel snel, dit is mijn kans om voor mijzelf te beginnen.

So I did. Mijn zoontje slapen, ik laptop open. Business opzetten.

Ik kan het je niet aanraden in zo’n periode, het was zeker niet makkelijk, maar aan de andere kant anders stond ik niet waar ik nu sta.  Het was pure noodzaak. Er moest nu eenmaal brood op de plank komen.

En noodzaak laat je hele grote stappen zetten. En duidelijke keuzes maken.

Geen gezin meer

Fast forward.

2,5 jaar geleden wederom een aardverschuiving.

Dit keer viel mijn gezin uit elkaar.

Binnen 3 maanden mijn hele leven op zijn kop, huis binnen een week verkocht, scheiding en co-ouderschap. Ik woonde ineens op een vakantiepark. Een hele donkere periode waar ik doorheen ging. En ondertussen mijn groeiende bedrijf draaiende houden. Ook toen weer moest ik uit noodzaak duidelijke keuzes maken.

Maak jezelf prioriteit

Inmiddels heb ik weer een fantastisch leven. Ben ik een happy co-ouder en woon ik in een fijn appartement in de binnenstad van Alkmaar. Wat betekent dat mijn zoontje de helft van de week bij mij woont en de andere helft bij zijn vader en in het weekend heb ik hem om en om. Tel daar een latrelatie bij op met iemand die ook co-ouder is plus daarbij mijn groeiende bedrijf, en je ziet mijn grootste uitdaging. Planning.

Het grappige is dat ik er een kei in ben voor mijn klanten. Maar mijn eigen planning liet jaren te wensen over. Ik kwam zelf vaak op de laatste plaats omdat ik mijn dagen al vulde om de boel draaiende te houden en mijn basis weer op te bouwen.

Maar dat ik op de laatste plaats kwam was ik snel zat.

Je houdt dat simpelweg niet vol. Ik lekte energie. Was continu moe. Leefde verre van mijn volste potentie.

En wist als ik zo doorga val ik om.

En als co-ouder KAN dat gewoon niet. Je moet blijven staan.

Als ik om donder dondert alles als een kaartenhuis in elkaar.

Bovendien heb ik de afspraak met mijzelf gemaakt dat ik er zoveel als mogelijk in volle aandacht voor mijn zoontje wil zijn als hij bij mij is.

5 keuzes die ik heb gemaakt

Werk aan de winkel. En dat betekent keuzes maken.

Ik deel hieronder 5 keuzes die ik heb gemaakt om mijn leven in te richten op mijn voorwaarden en ondertussen mijn business goed draaiend te houden. Ook al heb je hopelijk niet van die extreme situaties in je leven. Toch denk ik dat een of meerdere van deze keuzes ook voor jou interessant kunnen zijn.

Ik heb ze uit noodzaak gemaakt, maar wat als je ze maakt zonder de noodzaak?

1. Heel veel nee zeggen.

Op de middagen en avonden dat ik mijn zoontje heb, heb ik geen zakelijke afspraken en geen afspraken buiten de deur. Punt.  Zodra je dit commitment met jezelf maakt op welke dagen je iets NIET wilt, dan is het eenvoudig vol te houden.

Als ik nee zeg op een donderdagmiddag, zeg ik heel duidelijk JA tegen tijd met mijn zoontje. Een no brainer.

Dit betekent dat mijn business moet gebeuren op de overige dagen. En ook dat vraagt keiharde prioriteiten stellen. Hoe leuk sommige verzoeken ook zijn.

2. Mensen vast in dienst nemen om de dagelijkse operatie te runnen

Afgelopen maand heb ik voor het eerst in 6 jaar! een echte vakantie gehad. In die zin dat ik GEEN campagne-management heb gedaan tijdens mijn vakantie. Mijn bureau verzorgt social media advertentiecampagnes voor ondernemers en die campagnes staan altijd aan. Ook tijdens vakanties.

6 jaar lang heb ik niet volledig kunnen loskoppelen. En natuurlijk ben ik ook bezig met mijn de strategie van mijn business op vakantie, maar ik voelde geen druk meer “ik moet nog kijken”. En alhoewel ik nu met mijn samengestelde gezin op vakantie ging, was dat vorig jaar nog niet zo. Toen ging ik alleen met mijn zoontje en dan kom je er heel snel achter dat je echt niet meer ‘s avonds om 22 uur campagnes wilt checken. Je bent namelijk voldaan leeg na een hele dag vakantie met een kleuter. En hebt echt even een momentje voor jezelf nodig om te re-chargen. Dat was niet mogelijk.

Daar besloot ik, ik ben er nu echt klaar mee. Ik wil wel normaal op vakantie kunnen. Voluit kunnen genieten. Ik wil een team van toppers die de dagelijkse operatie voor mij kunnen doen. So I did. Inmiddels heb ik 3 medewerkers fulltime in dienst. En net een eerste vakantie erop zitten.

3. Een Office Manager aannemen om mijn mailboxen en agenda te beheren.

Mails, appjes, telefoontjes, agendabeheer, social media. Als ik niet uitkijk als ondernemer slokt dit mijn hele dag op.

Terwijl ik mijn tijd veel liever besteed aan mijn marketing, mijn strategie en het adviseren van mijn klanten. Agendabeheer is niet bepaald mijn “Zone of Genius”.

Maar ik hou wel van snel reageren. Maar het was lastig afstand nemen van alles wat op mij af kwam. Daarom besloot ik om iemand aan te nemen die al deze ditjes en datjes van mijn bord kan halen.

Een spannende stap, maar ik dacht, Wat gebeurt er als ik de tijd die ik nu besteed aan al die ditjes en datjes kan gaan besteden aan marketing, sales, strategie en het adviseren van mijn klanten. Dan kan het toch niet anders dat mijn business groeit? Nog even los van hoe ik mij dan voel.

Dus ik ben er voor gegaan. Een of 2x per dag vraagt zij aan mij de informatie die zij nodig heeft en de rest wordt geregeld. Ik kan het je erg aanbevelen als je nog twijfelt. Je business is er voor jou en niet andersom.

4. Structuur in mijn week

Hier heb ik mij heel lang tegen verzet. Structuur in mijn week. Vastleggen wanneer ik wat ga doen. Want dat is toch saaaaaii. Inmiddels weet ik, juist als je dingen vastlegt en plant geeft dat je enorm veel vrijheid.

Maandag is een dag voor marketing en mijn team. Dinsdag heb ik altijd calls met mijn klanten. Op woensdag werk ik altijd vanuit huis. En doe ik de losse eindjes.

Ik heb voor iedere werkdag een lijstje met opties wat ik eet. Dan hoef ik alleen nog maar uit 2 of 3 opties te kiezen. En er verder niet over na te denken. Ik sport op vaste momenten. Ik heb een vast moment voor boodschappen. Iedere maandagavond haal ik bijvoorbeeld mijn eten bij de saladebar. Call me crazy, maar dit geeft zoveel rust. En daardoor kan ik de vele ballen in de lucht houden.

Ook kijk ik niet tot nauwelijks tv. Het eerste halfjaar in mijn nieuwe huis had ik niet eens een TV in huis. Ook al staat er nu wel een tv zodat mijn zoontje een filmpje kan kijken zonder iPad nek te krijgen, ik heb niet eens een kabelaansluiting. Als ik al naar de TV kijk is het on-demand. En wil ik het heel graag zien.

5. Jezelf ontwikkelen

Ik heb inmiddels al duizenden euro’s geïnvesteerd in persoonlijke en zakelijke ontwikkeling.

Ik wil heel graag leren van de beste spelers. Zo vlieg ik 1x per jaar naar Amerika voor de beste marketing congressen. Doe ik 1x per jaar een mastermind in Nederland. Maar ga ook ieder jaar 1 persoonlijk coachingstraject aan, vaak een combinatie van fysieke en mentale training. En ja dit kost tijd, maar dit heeft mij al zoveel opgeleverd.

Ik leer beter en beter wat er voor mij werkt en hoe ik het beste uit mijzelf en de mensen om mij heen kan halen.

Maar dit hoeft zeker niet altijd een dikke investering te zijn. Ik lees ook altijd een boek. Op dit moment heb ik net het boek FOCUS Aan/Uit gelezen van Mark Tiggelaar. Naar aanleiding van dit boek doen mijn team en ik een aantal dingen structureel anders op kantoor waardoor we met meer focus en rust werken.

Dit zijn de 5 noodzakelijke stappen die ik als ondernemende co-ouder heb moeten nemen. Ik hoop dat het je inspireert en triggert om ook eens kritisch te kijken naar waar er winst valt te behalen om jezelf meer ontspannen te kunnen voelen. Want juist als jij ontspannen bent ontstaat er magic in je business.

Posted in

 

 

 

 

Wil jij een sterk systeem bouwen waarmee jij keer op keer kwalitatieve leads voor jouw business aantrekt?

Meld je dan aan voor mijn nieuwe en exclusieve Talentpool Mastermind.
Een enorme versnelling voor je business.

Gerelateerde berichten